Циркулационни помпи

Циркулационни помпи

Циркулационните помпи са сърцето на всяка система за отопление или климатизация. Този вид помпи придвижват в затворена система горещият топлоносител (в повечето случаи вода) или охладител (вода или водно-гликолова смес, антифриз).

Виж повече


Прецизният избор на циркулационна помпа е от основно значение, затова как ще работи системата. Дори котелът да има достатъчно мощност, ако помпата не е избрана правилно, то тази мощност не може да бъде отдадена от консуматорите – радиатори, конвектори.

При избора на циркулационни помпи трябва да се предвидят всички съпротивления в системата. Те са сбор от триенето и загубите в тръбите, съпротивлението на топлообменниците, арматурата, отоплителните тела и напорна височина между най-ниската и най-високата точка на системата. От друга страна, дебитът на циркулационната помпа е в пряка зависимост от мощността на топло/студо източника и температурната разлика между подаваща и връщаща магистрали.

Изборът става на база на няколко фактора: първо напорът (хидравлично съпротивление ), който трябва да бъде преодолян и неоходимият дебит за осигуряване на отоплителната мощност. Напорът зависи от съпротивлението на триенето на флуида в тръбите и съпротивленията при преминаването през арматура (кранове, колена и др.). Дебитът се определя от топлинната мощност на отоплителната инсталация. За удоволетворяване на нуждите на потребителите и автоматизиране на системата се монтират и цирколационни помпи с честотно регулиране. По този начин може да се достигне максимално близо до работната точка на помпата.

Важно е да се обърне внимание, че циркулационните помпи работят непрекъснато. Те са отговорни и за допълнителното регулиране на топлината на системата. Затова и изискванията за правилен избор, икономичност, надеждност и ефективност са особено важни.


Филтрирано търсене

248.00 лв.

Максимален напор: 6,9 метраМаксимален дебит: 3,6 м3/чСкорости на двигателя - 3Температурен клас на ф..

101.35 лв.

Циркулационна помпа, IBO , модел OHI 25-40/180Помпите са снабдени с 3 скоростен двигател в зависимос..

271.00 лв.

Максимален напор: 6,9 метраМаксимален дебит: 3,6 м3/чСкорости на двигателя - 3Температурен клас на ф..

108.04 лв.

Циркулационна помпа, IBO , модел OHI 25-60/180Помпите са снабдени с 3 скоростен двигател в зависимос..

253.73 лв.

Максимален напор: 4,5 метраМаксимален дебит: 2,8 м3/чРежим на работа - 11Температурен клас на флуида..

222.81 лв.

Циркулационната помпа IBO , модел OHI 25-80/180 за парно e изработена от висококачествени материали...

Показани 1 от 6 | 19 (4 Страници)